Spring naar content

Smaken van de Wereld:
Zweedse kaneelbroodjes

Recept van de Maand

Bij reizen draait alles om het ontdekken van nieuwe plekken, culturen én smaken. Daarom delen wij elke maand een heerlijk recept uit een ander land. Zo kun je thuis al een voorproefje krijgen van de culinaire schatten die je op jouw volgende bestemming te wachten staan.

Onze rubriek “Smaken van de Wereld” neemt je mee op een culinaire reis. Elke maand zetten we een ander land in de schijnwerpers en delen we een recept dat je de unieke smaak van die bestemming laat proeven. Het even alsof je op vakantie bent, gewoon in je eigen keuken!

De kracht van Tiara

Zweedse kaneelbroodjes 

De Zweede bevolking houdt van koffie. Ze houden zo erg van koffie dat ze hun koffiepauzes dan ook tot een onmisbare traditie hebben verheven. Deze onmisbare traditie wordt Fika genoemd, een van de gebruiken die je zeker gaat opvallen als je als buitenstaander in Zweden bent. Iets wat ook niet mag ontbreken in deze traditie is een kanelbullar, oftewel een kaneelbroodje.

Ingrediënten:
Voor 14 kleine broodjes:

Voor het deeg:
30 gram ongezouten roomboter
125 ml volle melk
30 gram kristalsuiker
10 gram instant gist
½ theelepel zout
1 theelepel kardemom
250 gram tarwebloem

Voor de vulling:
20 gram ongezouten roomboter, gesmolten
100 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel

En verder:
1 ei, losgeklopt
Handvol parelsuiker

Bereiding:
1. Doe voor het deeg de boter samen met de melk, kristalsuiker en het gist in een pannetje. Verwarm het geheel tot de boter is gesmolten.
2. Doe ondertussen het zout, de kardemom en de tarwebloem in een kom en schenk hier de vloeibare ingrediënten bij.
3.Kneed het geheel tot een soepel, lichtplakkerig deeg. Vorm een bal van het deeg en laat deze afgedekt in een ingevette kom 1 uur rijzen.
4. Rol het gerezen deeg na een uur uit tot een dunne, rechthoekige plak.
5. Smeer de bovenkant van het deeg in met de gesmolten boter.
6. Strooi de basterdsuiker en het kaneel over het deeg en rol het deeg vervolgens stevig op. Snijd steeds plakken van 2 cm dik van de deegrol.
7. Leg de plakjes deeg van het kaneelbrood naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af met een vochtige theedoek en laat de broodjes nogmaals 20 minuten rijzen.
8. Verwarm de oven voor op 240 graden.
9. Smeer de bovenkant van de kanelbullar in met losgeklopt ei en strooi de parelsuiker eroverheen.
10. Bak de broodjes in het midden van de oven in 8-10 minuten gaar.

Vragen? Laat het weten!

Een van onze ervaren reisspecialisten staat altijd voor je klaar. We zijn bereikbaar voor jou via verschillende kanalen.

Welke reizen naar Zweden?

Zweden Stockholm - Treinreis Scandinavie - Tiara Tours

Zweden

Bekijk